Плавно надграждане на линията за лепилно скрепване

Скандинавският производител на книги ScandBook надгражда своите помещенияв Клайпеда, Литва. Към съществуващата машина за лепилно скрепване на Muller Martini Corona C12 се добавя тристранен нож Orbit, който замества остаряващия Zenith. Разговаряхме с изрълнителният директор Paulius Juška за предизвикателствата, пред които е изправена
Scand Book, и тяхното влияние върху предстоящите инвестиции.

ScandBook е водещ и независим партньор за книгоиздателите, който се намира в Швеция ие спроизводствени съоръжение в Литва. В допълнение към три машини за лепилно скрепване Bolero, Corona и KM 412, там също работят две линии за производство на киги с твърди корици BF 512 и BF 530. От една страна, компанията се опитва да се превърне в лидер относно цените в производството на меки и твърди корици на европейския книжен пазар, а от друга страна, да включи темата за устойчивостта във всички области на производството. Географски добре позиционираната локация спрямо доставчици и клиенти позволява на ScandBook кратки срокове за изпълнение и ниски логистични разходи.

Как реагирате на кризата, свързана с Корона вируса и в резултат на това ли се е променила стратегията ви?
PauliusJuška: Кризата с Корона вируса има глобален ефект върху световните икономики. Водещи мозъчни тръстове се опитват да оценят ефектите и да предложат контра мерки за смекчаване на дългосрочните последици за живота на хората и за икономиките. ScandBook разбра достатъчно рано потенциалните щети, които разпространението на вируса може да причини – локално зад стените на печатницата и регионално с промените в предпочитанията на клиентите и потенциалните смущения в логистичните вериги. Бяхме подготвени с вътрешни разпоредби и действия за защита на нашите служители. В склада имахме сигурен буфер от запаси от производствени материали. Имахме навременна и добра комуникация с нашите клиенти. Не на последно място - чувствахме се уверени относно нашият машинен парк и навременната техническа експертна поддръжка от Müller Martini и други партньори.

Как виждате развивитието на книжният пазар през 2021 г. и как вашите клиенти реагират на него?
Ние сме внимателно оптимистични за книжния пазар днес и в близко бъдеще. Хората са уморени от екраните, искат малко удобство при четенето на хартиени книги. Сигурно е вярно също, че книгите имат терапевтични ефекти - четенето ви отвежда в другите великолепни светове на въображението и ви помага да се справите с днешните реалности.

На кои пазари ScandBook е активен днес и има ли планове за разширяване, които да отворят допълнителни европейски пазари?
Много се радваме, че имаме непрекъснато силни резултати на скандинавските пазари. Възможността да произвеждаме книги за американския пазар беше фантастична нова възможност за нас и е вълнуващо да видим, че тя продължава и в бъдеще.

В какви трендове сте въвлечени в момента и как адаптирате вашата компания спрямо тях?
Дори в най-предизвикателните дни на 2020 г. се опитахме да се придържаме към ангажиментите си към издателите и да действаме в съответствие с най-добрите нива на обслужване, с които са свикнали. Издателите са в средата на много нестабилни пазарни условия и наше задължение е да помогнем с всичко, което можем. Понякога се следва внимателен подход за кратки тиражи с необходимост от бързо повторно отпечатване. Трябва да сме гъвкави.

Малките тиражи като цяло се увеличиха много. Какъв е краткосрочният план за вас?
Внимаваме с тиражите под 800 копия, но поръчките от 500+ копия също се увеличават напоследък.

Можете ли да ни кажете нещо за съотношението на меки и твърди корици в производството?
Ние сме фокусирани върху производството на черно-бели книги. Повече от две трети са с меки корици, останалите са книги с твърди корици.

Активни ли сте в дигитален печат в допълнение към офсетов печат?
Групата ScandBook AB във Фалун, Швеция, има профил, посветен на цифровия печат. Успешно работи на пазара за малки и средни тиражи. В ScandBook в Клайпеда обмисляме да започнем дигитален печат на корици за книги и подвързии за малките тиражи.

С какви предизвикателства се сблъсквате в областта на довършителните процеси?
Гъвкавостта и скоростта са ключовите фактори. Трябва да сте гъвкави в рамките на различни формати и трябва да сте бързи, тъй като тиражите стават все по-къси.

Разполагате със значителен машинен парк за производство на книги с меки и твърди корици в производствените помещения в Клайпеда. Можете ли да ни кажете какви количества книги произвеждате на ден само на това място?
Е, през 2020 г. произвеждахме между 100’000 и 150’000 книги на ден. Беше доста активна година въпреки всички предизвикателства.

Как късите тиражи се вписват в такава производствена среда и какви са последиците?
Късите тиражи изискват бързи операции за настройка на параметрите на машините. Някои по-стари машини не са предназначени за това, поради което трябва да търсим подобрения или подмяна, когато е необходимо.

В момента модернизирате линията за лепилно скрепване на CoronaC12. Първата стъпка е да инсталирате тристранен нож  Orbit. Какво очаквате от тази стъпка и какви са предимствата на новия тристранен нож?
Тристранният нож е тежък елемент в линията за лепилно скрепване, който работи при най-голям натиск. Той прави окончателните обрязвания преди подреждането на книжните блокове и неговото представяне трябва да бъде безспорно перфектно. Това е и мястото, където можете да загубите време при пренастройки за отделните поръчки.Orbit ще добави оперативна скорост и ще осигури непрекъсната перфектна функция за обрязване на продуктите в бъдеще.

Защо решихте поетапна модернизация и какво се планира за втората стъпка?
Подходът на постепенната модернизация се основава на факта, че различните елементи в линияна за лепилно скрепване имат различни степени на износване. Важно е да се осигури синхронизация между «стари» и «нови» елементи там, но ние се доверяваме на Müller Martini в това, че компанията ще осигури плавно действие за надстройката.

Какво увеличение на производителността очаквате след завършване на проекта и има ли допълнителни инвестиционни планове в довършителните работи?
С новият тристранен нож  Orbitочакваме значително повишаване на ефективността за готовност за работа. По-нататъшните стъпки в инвестициите в оборудване за довършителни работи са свързани с потенциалните възможности за решения за дигитален и офсетов печат, които ScandBook ще вземе в бъдеще.