CONTACT US - CLICK HERECONTACT US - CLOSE HERE 

Your strong partner.

Do you have questions?
Contact us.

Your strong partner.

Müller Martini S.p.A.
Viale Rimembranze 50
I-20099 Sesto S. Giovanni / Milano

 

Phone: +39 02 26237 1
Fax: +39-02-2426 851

Show map

Request download

Presto II šiva također hibridne proizvode 

Nakon puštanja u rad novog stroja za sabiranje araka i šivanje žicom Presto II tvrtke Müller Martini firma Tiskara Zelina d.d. u mjestu Sveti Ivan Zelina (Hrvatska) bilježi značajan porast narudžbi. 

S desna: Tajana Hasan Lemić (predsjednica Uprave), Branko Markiš (član Uprave), Ivan Špoljarec (voditelj stroja) i Željko Pokupec (direktor predstavništva Müller Martini u Hrvatskoj: Pokugraf) ispred stroja za sabiranje araka i šivanje žicom Presto II u Tiskari Zelina.

Više od dva desetljeća davao je stroj za sabiranje araka i šivanje žicom 1509 u firmi Tiskara Zelina svoje vrijedne usluge i šivao je milione kataloga kao i periodične publikacije. „Bili smo uvijek zadovoljni s tim strojem i s podrškom lokalnog zastupnika firme Müller Martini – gospodinom Željkom Pokupcem“,  kaže Tajana Hasan Lemić. 
 
Kad se ovo poduzeće, osnovano 1950tih godina od strane države, te četiri desetljeća kasnije nakon političke promjene pretvoreno u privatno akcijsko društvo, usprkos tome odlučilo za novi stroj za sabiranje araka i šivanje žicom, bilo je to prema riječima predsjedajuće Uprave prvenstveno povezano s drugom većom investicijom. „Prošle smo godine pustili u rad novu B1-stroj za ofsetni tisak iz arka, zbog čega se u smislu optimiranog rijeka rada (workflow) nametnula potreba za bržim strojem za sabiranje araka i šivanje žicom. Pri time se Presto II zahvaljujući svojoj varijabilnosti formata pokazao kao idealno rješenje za naš spektar proizvoda.“
 
Novi stroj za sabiranje araka i šivanje žicom obrađuje kod Tiskare Zelina ne samo arke s novog ofsetnog tiskarskog stroja KBA, nego i s digitalnog tiskarskog sistema Ricoh. Jer digitalni udio je kod Tiskare Zelina prošlih godina stalno rastao i danas je na 25%. Nerijetko se na novom stroju Presto II sa šest nalagača u ravni kup, jednim nalagačem savijenih araka i izlaganjem na traku šivaju i hibridni proizvodi – koji se sastoje od sadržaja tiskanog u ofsetu i od digitalno otisnutog omota. Vjerojatno će uz to doći i šivanje omega-glavama, jer Tiskara Zelina planira odgovarajuću dogradnju. 
 
Od kad je Presto II u travnju 2018. zajedno s novim tiskarskim strojem pušten u rad, ovo poduzeće s 86 zaposlenih bilježi porast narudžbama između 30 i 40%. „Mi se nadamo“, kaže Tajana Hasan Lemić, „da ćemo u idućim godinama nastaviti rasti. Jer zahvaljujući proširenju našeg asortimana proizvoda možemo sada sudjelovati u ponudama i kod natječaja nakladnika za narudžbe školskih udžbenika – također u inozemstvu. Jer to je naš deklarirani cilj, pored aktiviranja poslovanja sa školskim udžbenicima, također povećati danas još relativno nisku izvoznu kvotu.“
 
Što se tiče školskih udžbenika: Tiskara Zelina softcover-proizvode također izrađuje na dva Müller Martini stroja za meki uvez lijepljenjem – na jednoj Tigri i jednom AmigoPlusu.