CONTACT US - CLICK HERECONTACT US - CLOSE HERE 

Your Strong Partner

Do you have questions?
Contact us.

Your Strong Partner

Müller Martini Marketing AG
Untere Brühlstrasse 13
4800 Zofingen

 

Phone: +41 (0) 62 745 45 75
Fax: +41 (0) 62 751 55 50

Show map

Request download

No Pain, no Spain!

Inline-duo Vareo/InfiniTrim otvara za firmu Bonacia u engleskom Peterboroughu kompletno nove perspektive – i sve zaposlenike možda uskoro odvede na vikend-put u Barcelonu. 

S lijeva: Carl Whitelock, Rosie Whitelock i David McGinlay (manager prodaje Müller Martini Velika Britanija).

Već je dobra godina prošla od kad je Rosie Whitelock sjela na par sati za svoj kompjuter, izradila excel-tablicu i izračunala pomoću raznih varijabli, koje opcije stoje otvorene poduzeću po pitanju neposredne budućnosti u uvezu knjiga.  
 
Opcija 1, odustati od investicije u novu liniju za meki uvez lijepljenjem, bila je brzo odbačena. „Troškovi plaća bi za 2019. ekstremno narasli, a naš dosadašnji stroj za meki uvez lijepljenjem i trorezač bili bi dan i noć u pogonu“, zaključila je šefica financija firme Bonacia.
 
Bitno napetija bila je usporedba između opcije 2 i 3 – investicija u Inline-duo stroj za meki uvez lijepljenjem Vareo / trorezač InfiniTrim tvrtke Müller Martini ili u stroj za meki uvez lijepljenjem s offline-trorezačem nekog drugog proizvođača. Pri tome su se kristalizirala dva uočljiva broja. Troškovi nabave za rješenje firme Müller Martini bili bi doduše veći. Ali uzevši u obzir druge faktore Rosie Whitelock je zaključila da se godišnji pogonski troškovi za Vareo i InfiniTrim nalaze ispod onih od konkurentskih strojeva.   
 
U težištu su pri tome bili manji kadrovski troškovi. Jer kao posljedica visoko automatizirane produkcije sa strojevima Vareo i InfiniTrim otpadaju smjene i prekovremeni sati. No nisu samo goli brojevi sami po sebi pali na pamet direktoru proizvodnje Carlu Whitelocku. „Vareo und InfiniTrim dopuštaju nam također veću varijabilnost formata, ubrzavaju Book-of-One-produkciju, zahvaljujući barkodu izbjegavaju krivo usklađivanje sadržaja i omota, dovode markantno manje makulature, te nam pomoću proširenja kroz nalagač predlista nude mogućnost, ubuduće također i industrijski izrađivati „nakladu 1“ i u hardcover-knjižnim blokovima. Ovu ćemo opciju sigurno upotrijebiti u nadolazećoj godini. Hardcover-knjige čine 16% našeg prometa“, kaže muž Rosie Whitelock.   
 
Za poduzeće osnovano 2009., koje zapošljava 92 djelatnika, te tiska isključivo digitalno, jedan uski workflowje važniji, nego da dnevno 60 proizvoda „naklade-1“ napusti pogon. No Bonacia producira na stroju Vareo i InfiniTrim, kao i na drugoj liniji za meki uvez lijepljenjem i veće naklade do 8000 primjeraka po naslovu. 
 
Za 2019. je napredno poduzeće postavilo ambiciozan cilj. Oni će kod godišnjeg dobitka – da se vratimo na brojeve – po prvi put prekoračiti granicu od 1 milijuna funti. Ako to uspiju, onda će svi djelatnici, biti pozvani na vikend u Barcelonu. Mnogi radnici zbog toga već mjesecima nose majicu s natpisom «No Pain, no Spain» – u slobodnom prijevodu: „Bez napora se ne ide u Španjolsku.“ Ako to nije motivacija, …