CONTACT US - CLICK HERECONTACT US - CLOSE HERE 

Your strong partner.

Do you have questions?
Contact us.

Your strong partner.

Muller Martini France S.A.S.
Zone Industrielle «Les Glaises» 14
Avenue du 1er Mai 91127 Palaiseau Cedex France

For more information contact your local agency.

Show map

Request download

Presto II šiva također hibridne proizvode 

Nakon puštanja u rad novog stroja za sabiranje araka i šivanje žicom Presto II tvrtke Müller Martini firma Tiskara Zelina d.d. u mjestu Sveti Ivan Zelina (Hrvatska) bilježi značajan porast narudžbi. 

S desna: Tajana Hasan Lemić (predsjednica Uprave), Branko Markiš (član Uprave), Ivan Špoljarec (voditelj stroja) i Željko Pokupec (direktor predstavništva Müller Martini u Hrvatskoj: Pokugraf) ispred stroja za sabiranje araka i šivanje žicom Presto II u Tiskari Zelina.

Više od dva desetljeća davao je stroj za sabiranje araka i šivanje žicom 1509 u firmi Tiskara Zelina svoje vrijedne usluge i šivao je milione kataloga kao i periodične publikacije. „Bili smo uvijek zadovoljni s tim strojem i s podrškom lokalnog zastupnika firme Müller Martini – gospodinom Željkom Pokupcem“,  kaže Tajana Hasan Lemić. 
 
Kad se ovo poduzeće, osnovano 1950tih godina od strane države, te četiri desetljeća kasnije nakon političke promjene pretvoreno u privatno akcijsko društvo, usprkos tome odlučilo za novi stroj za sabiranje araka i šivanje žicom, bilo je to prema riječima predsjedajuće Uprave prvenstveno povezano s drugom većom investicijom. „Prošle smo godine pustili u rad novu B1-stroj za ofsetni tisak iz arka, zbog čega se u smislu optimiranog rijeka rada (workflow) nametnula potreba za bržim strojem za sabiranje araka i šivanje žicom. Pri time se Presto II zahvaljujući svojoj varijabilnosti formata pokazao kao idealno rješenje za naš spektar proizvoda.“
 
Novi stroj za sabiranje araka i šivanje žicom obrađuje kod Tiskare Zelina ne samo arke s novog ofsetnog tiskarskog stroja KBA, nego i s digitalnog tiskarskog sistema Ricoh. Jer digitalni udio je kod Tiskare Zelina prošlih godina stalno rastao i danas je na 25%. Nerijetko se na novom stroju Presto II sa šest nalagača u ravni kup, jednim nalagačem savijenih araka i izlaganjem na traku šivaju i hibridni proizvodi – koji se sastoje od sadržaja tiskanog u ofsetu i od digitalno otisnutog omota. Vjerojatno će uz to doći i šivanje omega-glavama, jer Tiskara Zelina planira odgovarajuću dogradnju. 
 
Od kad je Presto II u travnju 2018. zajedno s novim tiskarskim strojem pušten u rad, ovo poduzeće s 86 zaposlenih bilježi porast narudžbama između 30 i 40%. „Mi se nadamo“, kaže Tajana Hasan Lemić, „da ćemo u idućim godinama nastaviti rasti. Jer zahvaljujući proširenju našeg asortimana proizvoda možemo sada sudjelovati u ponudama i kod natječaja nakladnika za narudžbe školskih udžbenika – također u inozemstvu. Jer to je naš deklarirani cilj, pored aktiviranja poslovanja sa školskim udžbenicima, također povećati danas još relativno nisku izvoznu kvotu.“
 
Što se tiče školskih udžbenika: Tiskara Zelina softcover-proizvode također izrađuje na dva Müller Martini stroja za meki uvez lijepljenjem – na jednoj Tigri i jednom AmigoPlusu.